20.05.2013. Terwijl ik nog na zit te genieten van Jazz Middelburg gisteren is de hoofdact van de zondag bezig op het podium in Middelburg: Joshua Redman. Met namen als Redman, Gregory Porter,The Bad Plus, Mike Stern, Bill Evans en Kurt Elling mag Jazz Middelburg een groot compliment worden gemaakt voor de line up dit jaar. Tel daarbij op de Nederlandse topmuzikanten als Benjamin Herman en Ntjam Rosie en een uitstekend festival is daar.

Benjamin Herman

Ik besloot de zondag te gaan kijken en dat was een uitstekend idee. De eerste act die ik ging zien was Benjamin Herman en zijn trio. Herman heb ik al vaak gezien maar meestal met The New Cool Collective, dus ik keek er naar  uit om hem on stage te zien met zijn trio. Het werd een goed optreden met voornamelijk muziek van hun nieuwe cd “Café Solo”. Een prachtige cd met nieuwe improvisaties van klassieke jazzstandards zoals “Reflections” van Thelonious Monk en “Begin The Beguine” van Cole Porter. De setting was erg relaxed. Niet de swingende bewegende Herman van The New Cool Collective, maar een rustige zittende Herman alsof we in een soort van intiem jazzcafe zaten. En dat sloot perfect aan bij de heerlijke maar ietwat frisse zondag die het was. Tussendoor vermaakt Herman het publiek met zijn droge humor, zoals het aankondigen van “Summertime” een bewerking van bassist Ernst Glerum als “de moeder van alle verzoeknummers”. Voor mij lag het hoogtepunt bij “Yakhal’ Inkomo” een Zuid Afrikaans stuk met prachtige solo’s van Glerum en drummer Patocka.

Deze slideshow vereist JavaScript.

The Bad Plus

Na Herman en co. was het tijd voor The Bad Plus. Eerder zag ik ze al eens met saxofonist Joshua Redman in Gent, nu zonder. The Bad Plus onder leiding van de eigenzinnige bassist Reid Anderson (die zelf zegt geen leider te zijn) bracht weer hele andere muziek. Uptempo muziek met een opzwepende baspartij en verrassende versies van bekende stukken. Voor mij waren de hoogtepunten: “7 minute mind” en “People like you”. Telkens had je het idee het op de een of andere manier te kennen, maar was het toch weer anders. En dat is de kracht van The Bad Plus; verrassing. Wat mij betreft een perfect optreden!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Gregory Porter

Een jaar geleden stond Gregory Porter op het Northsea Jazz festival en leerde Nederland deze soulzanger kennen. Nu is Porter deze zomer op veel jazzfestivals in Nederland en niet zomaar. Wie Porter eenmaal heeft horen zingen is om. Wat heeft deze man een schitterende soulstem! Inmiddels was de avond gevallen en onstond er een schitterende sfeer op het toch al mooie Abdijplein in Middelburg. Iedereen was zo dicht mogelijk bij het podium gaan staan. Gregory Porter trekt de mensen echt de muziek in en mensen die normaal gesproken niks hebben met soulmuziek zijn om. Met zijn warme stem was de kille avond snel vergeten. Sommige stukken waren meer jazzy zoals “On my way to Harlem” en “Bling Bling”. Maar wat mij betreft allemaal even goed. Kippenvel. Kijk of je Porter en zijn band ergens kan zien deze zomer, want het is absoluut de moeite waard! Nu is ie weer onderweg naar Sao Paulo, maar 2 juni is Leiden aan de beurt! 

Deze slideshow vereist JavaScript.