22.1.2018. Stijf uitverkocht was de zaal bij Sociëteit de Witte aan het Plein in Den Haag toen Red ging optreden afgelopen vrijdag. Ter gelegenheid van hun eerste cd, waarvan het credo Uplifting, Vibrrrant and Energetic diverse malen werd genoemd, treedt deze formatie op diverse plaatsen op.

Het deftige en wellicht enigszins elitaire publiek genoot met volle teugen van de muziek en was gedisciplineerd. Geen geouwehoer achterin de zaal, maar genieten van elke noot. Het moet dankbaar zijn om voor zo’n groot publiek van liefhebbers te spelen. Dit keer aangevuld met mensen van buitenaf naast de leden van de sociëteit.

Trompettiste Van der Molen nam vaak het voortouw als het ging om contact met het publiek en dat viel goed door een veelal droge humor “ook wij muzikanten hebben een gevoelige kant en daarom deze  ballad”. Het publiek vond het prachtig. Deze avond waren er vooral stukken geschreven door de ervaren Ellister van der Molen (trompet en flugelhorn) en Bob Wijnen (Hammond). De twee sets waren redelijk gevarieerd, van meer soulachtige nummers (met vaak de Hammond leidend in de hoofdrol) tot de meer jazzy/funky nummers met een grotere rol voor Van der Molen op trompet en vaak samen met Mo van der Does op altsax (Mo van der Does en Sander Smeets (drums) vervingen respectievelijk Gideon Tazelaar en Wouter Kühne). De wisselwerking tussen Van der Molen en Van der Does was prima. Soms wat aarzelend, maar meestal goed. Wat moet het heerlijk zijn voor die jonge gasten om te mogen spelen met deze twee door de wol geverfde muzikanten.

Vooral bij de solo’s van Van der Molen en Wijnen was het genieten. Wijnen liet zijn Hammond bij vlagen door de zaal “schieten” en de ballads van Van der Molen waren voldoende om de zaal stil te krijgen. Terecht een staande ovatie aan het einde.

“Red’ is nog volop te boeken voor het komende seizoen. Voor meer info: www.red-sounds.com

Gezien: Red, vrijdag 19.1.2018 Sociëteit De Witte

tekst en beeld: Maurits van Hout

all rights reserved