18.1.2018 In de jaren 40 van de vorige eeuw was De Buena Vista Social Club in Havana een beroemd trefpunt van muzikanten. Later, in de jaren 90 richtte Ry Cooder een band op met dezelfde naam met muzikanten die ooit in die club speelden. Van alle bandleden van toen zijn er nog slechts 2 over, maar beide heren kwamen er pas later bij. En uiteraard zangeres Omara Portuondo die inmiddels ruim in de tachtig is.

In Cuba treedt de Buena Vista Social Club nog heel regelmatig op. In Havana was het niet mogelijk maar in Varadero was er een mogelijkheid ze te zien in het Plaza America Convention Center. In een vrijwel uitverkochte zaal met voornamelijk toeristen kregen we een mooie show te zien. En mét Omara Portuondo die er op deze avond (4.1.2018) bij is. Ze zingt slechts een klein deel van de avond. Maar wat ze doet is uitstekend en buitengewoon gedreven. Aan het einde sluit ze de show af met het beroemde “Guantanamera” dat vrijwel iedereen kan meezingen. De band is zoals gezegd grotendeels met nieuwe namen, maar speelt dezelfde herkenbare muziek met veel enthousiasme en zet het idee op een mooie manier voort. Het publiek wordt uitgedaagd en geprikkeld met show en dans en mooie solo’s. Geen mooiere plek om de Buena Vista Social Club te zien dan hier in Cuba. De ontmoeting na afloop met Omara Portuondo maakt de avond compleet!