9.7.2017 Herbie Hancock was de beoogde grote naam voor de finale van Gent Jazz dag twee. Hij maakte zijn reputatie volledig waar. Maar voor het zover was, stonden er uitstekende artiesten op het podium.

Christian Scott, stijlicoon en vernieuwer

De dag begon met Christian Scott die jaren terug (2008) als absoluut broekie al in Gent op het podium stond. Christian Scott, staat voor vernieuwing, creativiteit en uitdaging. De toevoeging van fluitiste Elena Pinderhughes is zo’n voorbeeld. Het toevoegen van klanken aan de set en sfeer maakt een optreden compleet. Zijn manier van spelen is uniek, net als zijn uiterlijk en blaasinstrumenten. Scott begrijpt waar het om gaat wanneer je een podium op gaat. Uitstekend optreden met veel variatie in de stukken.

Christian Scott live at Gent Jazz 2017
Gent, 7 juli 2017. Foto: Tijdens het jaarlijkse Gent Jazz festival treedt Christian Scott op.

French Quarter brengt het beste van de Franse jazzscene samen

Na Christian Scott was er ruimte voor French Quarter op het hoofdpodium. Ik ken de naam niet, maar dat was niet vreemd; het is een gelegenheidsproject. Want wat gebeurt er als je de meest bekende actuele namen uit de Franse jazzscene bij elkaar zet? Juist. Je krijgt een Franse wijk op het podium en dat is dus French Quarter. Gelukkig geen Franse vlaggen op het podium, maar wel een stel muzikanten die qua ontwikkeling, gevoel voor muziek en drive elkaar perfect aanvoelen en dezelfde muziektaal spreken. En ondanks dat het allemaal klasse artiesten waren zoals Airelle Besson op trompet en zanger Hugh Coltman, kende iedereen zijn plek en wisten ze telkens elkaar op te drijven tot grote hoogte. Ondanks dat nog vooral licht en zomer was, konden ze een sfeer neerzetten van een Frans jazzclub en dat was mooi. Prima stukken.

 

 

Christian McBride en zijn nieuwe kwartet overtuigen

Als een coole diesel die even op gang moet komen, maar dan uiteindelijk stevig doorzet. Zo zou je het nieuwe kwartet van Christian McBride “New Jawn” kunnen typeren. Gelet op alle eerdere projecten en de samenwerkingen die McBride al achter zijn naam heeft staan, kan je concluderen dat zijn keuze voor kwaliteit en een vast idioom voorop staat. Ook op Gent Jazz waren duidelijke keuzes te horen, zonder echt saai te worden of te statisch. Uitstekende muziek om voor te gaan zitten en luisteren.

Gent
Christian McBride

 

 

Herbie Hancock laat de tent ontploffen

Voor het eerst sinds jaren weer de studio in en nog steeds actief zoekend naar nieuwe combinaties en mogelijkheden. Een prima reden om deze absolute legende uit de jazzwereld uit te nodigen. Het begin was redelijk experimenteel en Hancock nam de technische problemen bij de start voor lief. Onverstoorbaar en vastberaden een perfecte set af te leveren. Sommige stukken waren wat mij betreft iets te experimenteel en lastig te plaatsen. Maar bekende nummers als “Cantaloupe Island” en “Chameleon” lieten de tent ontploffen en een staande ovatie was het gevolg. Een oude man die nog steeds ondeugend is en blijft uitdagen!

Gent

 

 

 

Ben Wendel laat de Garden Stage genieten!

In de garden stage stond deze dag de Ben Wendel Group voor een drietal optredens. Het werden verrassende optredens. De al eerder voor een Grammy genomineerde Wendel maakte uitstekende keuzes die leiden tot een gevarieerd optreden. Soms waren het stukken die tegen klassiek aanlagen, dan was het weer swingende jazz. Veel nummers van “What we bring”. Topoptreden!

 

Gent Jazz dag 2

tekst en beeld:

Maurits van Hout

all rights reserved