31.5.2017 Het Trio Vein bestaat uit de broers Michael en Florian Arbenz en Thomas Lähns, maar vaak spelen ze met anderen, waaronder ook vanavond Greg Osby. En juist deze samenwerking met Osby, maar ook andere grote namen maakt dat het concert voelt als een reis. Het kader wordt gezet door vooral Michael Arbenz achter de piano, die de richting aangeeft en subtiel de locomotief stuurt en in gang zet, ondersteund door broer Florian achter de drums en bassist Thomas Lähns.

Greg Osby past naadloos bij Trio Vein

Met een mooi introstuk met ruimte voor solo’s van Lähns wordt de avond gestart. Daarna komt saxofonist Greg Osby op het podium. Hij lijkt naadloos in de groep op te gaan. Het eerste stuk wat er gespeeld wordt is een compositie (Vertical Hold) van Osby zelf. Een stuk dat zowel ritmisch als melodieus perfect aansluit bij het spel van het trio.

Opvallend is de variatie die er in de stukken zit zonder het eigen idioom volledig los te laten. Iedereen weet wat hij doet, krijgt ruimte om subtiele invullingen te doen maar zonder uit die trein te stappen. De trein blijft rijden. Hierdoor blijf je telkens geïnteresseerd in het eindpunt van een stuk en groeit de behoefte om verder te luisteren.   Dat is knap.

Aan het einde van de avond komt ook Tineke Postma op het podium, die recent nog regelmatig speelde met Greg Osby, bijna logisch dus. Haar rol is bescheiden vanavond, maar zeker prima.

 

Gezien: Trio Vein met gast Greg Osby en Tineke Postma in het Bimhuis in Amsterdam 25 mei 2017

tekst en beeld: copyright maurits van hout