18.7.2016. Gent Jazz 2016 zit erop. Uiteindelijk waren er minder bezoekers dan het vorige recordjaar (34.000 tegenover 38.000 vorig jaar) en waren er minder uitverkochte avonden (3 tegenover 5 vorig jaar), maar was de sfeer beter dan ooit. Drukte in de Gardenarea en nabij het hoofdpodium en altijd voldoende ruimte om te genieten van heerlijk eten en drinken met meestal een heerlijk zonnetje erbij.

Gent Jazz 2016, perfect atmosphere in the main area near the mainstage.
Gent Jazz 2016, perfect atmosphere in the main area near the mainstage.

Een reden waarom er minder bezoekers waren is wellicht niet zo lastig te bedenken. Een grote publiekstrekker als Lady Gaga was er dit keer niet en er was een volledig Belgische dag met Belgische artiesten. Dat kan bijvoorbeeld veel Nederlanders weerhouden hebben te komen. Uiteindelijk zal de organisatie meer dan tevreden zijn met deze prima editie.

Gent, people entering the Bijlokesite where Gent Jazz is being held
Gent, people entering the Bijlokesite where Gent Jazz is being held

Als het motto genieten was, dan is deze editie prima geslaagd. De opzet met foodtrucks was een goede aangezien er veel variatie in het eten was en gezond voedsel ruimschoots voorhanden. Niet voor niets dat er vaak rijen stonden voor de foodtrucks.

Gent Jazz 2016, a perfect atmosphere with foodtrucks everywhere
Gent Jazz 2016, a perfect atmosphere with foodtrucks everywhere

Uiteraard ook een kritische noot. De weg van het hoofdpodium naar de Gardenstage verdient wel een kortere doorsteek.

Muzikaal gezien waren voor mij Perfume Genius en de zussen van Ibeyi het meest verrassend. Concerten die het meest opvielen waren John Cale (nog steeds goed), Ibrahim Maalouf, Kamasi Washington, Lianne  La Havas en Max Richter (even iets helemaal anders..).

Ibeyi Live at Gent Jazz 2016
Ibeyi Live at Gent Jazz 2016

 

Gent Jazz, een perfect festival met veel variatie en een perfecte (atmo)sfeer! om af te sluiten nog een paar sfeerbeelden.

Tekst en beeld: Maurits van Hout (all rights reserved)