16.07.2016 Gent Jazz 2016 zit er bijna op. Het is een mooie editie geworden. Het begon op donderdag 7 juli met een concert van Terence Blanchard die een hoop digitaal vuurwerk combineerde met meer klassieke trompetklanken, The birth of technojazz? aansluitend een degelijk optreden van het Wout Goris Trio. Daarna was het tijd voor Kamasi Washington de rising star. Een prachtige verschijning, maar belangrijker een dijk van een saxofonist bereid om juist niet de geijkte paden te lopen. Invloeden van soul, maar zeker ook van techno en hiphop; en vooral heel veel power en improvisatie. De muzikanten daagden elkaar uit en er was uiteraard volop werk van de Epic Box (3 cd’s!). Waren we er dan al? Neen. Er stond nog een optreden van Ibrahim Maalouf op het programma. Ibrahim Maalouf kwam met een ander programma dan de laatste tijd. Noord-Afrikaanse muziek gemixt met klassieke jazzklanken. Maalouf draait geen programma af, maar neemt ons mee op reis. Alsof we begonnen in een souk (winkelcentrum) in Caïro om vervolgens verder te gaan over de wereld, waarbij jazz vooral een middel blijkt culturen te verbinden. Uiteraard met uitstekend spel van Maalouf zelf, maar ook van bijvoorbeeld Scot Colley op bas en Mark Turner op sax. In de garden stage deze dag het verdienstelijke Kneedelus een mix van twee artiesten(Kneebody en Daedelus) die jazz met electro mengden…met een vermakelijke show.