11.9.2015. Als een intercity denderde het Tingvall Trio op deze vrijdagavond door het theater Lantaren Venster in Rotterdam. Strak geregisseerd en ook gedirigeerd door de uitermate energieke Martin Tingvall, die ook over humor bleek te beschikken, werd het ene na het andere nummer gespeeld. Weinig ruimte voor improvisatie. Elke solo was onderdeel van het nummer. Achter de schermen worden nummers wel aangepast, zoals “Beat” (het titelnummer van hun nieuwe cd) dat voorheen veel sneller was, maar nu uitermate goed beviel als ballad. Tussen al het geweld en uptempo stukken waren de ballads sowieso een aangenaam onderdeel. Melodieus pianospel, meeslepend en soms zelf melodramatisch alsof het stukken waren geschreven voor een film. En bijna altijd met een meer dan uitstekende bassist Omar Rodriguez Calvo. De snelle stukken kenden wel variatie. Was het soms bijna rockmuziek, het volgende nummer leek dan weer klassiek. En daar waar je  bij snelle stukken als “The Hero” zou verwachten dat zeker het pianospel onnauwkeuriger zou worden, kwam je bedrogen uit. Pianist Tingvall gaf geen krimp. De passie en bevlogenheid waarmee hij speelde maakte dat je niet kon ontsnappen aan de muziek. Terecht een staande ovatie aan het einde.

Gezien: Tingvall Trio Lantaren Venster Rotterdam

tekst en beeld: Maurits van Hout

all rights reserved