11 juli 2015. Gent Jazz 2015 is gestart met een uitdagend programma. Niet met grote namen die een breed publiek trekken, maar juist veel improvisatie met muziek voor mensen die al beter thuis zijn in de jazz. Ook de opbouw van de dag was prima. Vond ik het begin met Keenroh XL iets te veel in de experimentele fase zitten en te weinig lijn bevatten, het einde van Bill Laswell met zijn combi band was uitermate spannend en een voorbeeld van hoe mooi fusion kan zijn. De strakke bas van Laswell (wel iets te hard heren technici!) als dragende factor voor opzwepende jazz met Afrikaanse ritmepatronen, aangevuld met uitstekende trompetsolo’s. En daarmee was het nog niet klaar. Voor de die-hards onder ons was er nog een prima optreden in de garden stage van het trio Reijseger, Fraanje, Sylla, waarbij ook de combi Afrikaanse muziek en jazz de moeite waard was. De verplaatsing van de garden stage naar een aparte eigen plek op het terrein lijkt een succes. Daarmee was de eerste dag er puur één voor liefhebbers en is Gent Jazz 2015 prima gestart. Hieronder een aantal beelden… later meer…