26.02.2015 Op een grauwe zondagmiddag stond Fish-Scale Sunrise in het Bimhuis in Amsterdam. Fish-Scale Sunrise is het nieuwste project van Ab Baars en bestaat uit Kaja Draksler (piano) uit Slovenië, Joe Williamson (contrabas) uit Canada en Ab Baars op onder andere sax en klarinet. De naam van het trio stamt af van een gedicht en het is dan ook niet vreemd dat de meeste stukken op deze zondagmiddag dan ook verhalende muziek waren die soms ook over gedichten gingen zoals het stuk “Is that Dutch writing”. Bijzondere titels zoals bijvoorbeeld “De rode wurger” of “lamoen”. Een van de mooiere stukken vond ik “Gammer” (een Bargoense titel) Waar bijvoorbeeld de bassist een bijzondere rol speelde door geluiden op zijn bas te maken die leken op het rammelen aan een deur. Soms was de muziek subtiel, dan weer waren er felle uitroeptekens. In de zin van nadrukkelijke harde klanken. Het trio kwam op mij over als drie stemmen met telkens verschillende emoties. En de instrumenten waren hierbij slechts een doorgeefluik. Verrassend als je dit met muziek kan brengen. Het is muziek waar je voor open moet staan, maar zeker de moeite waard.

gezien: Bimhuis Amsterdam 4-2-2015