1 oktober 2014. Alweer even terug (13 september) stond Benjamin Herman in Lantaren Venster in Rotterdam. Of het aan de korting op de entree lag (er was een groot cultuurweekend in Rotterdam; 24 uur cultuur) weet ik niet, maar de zaal was uitverkocht. Door de jaren heen mocht ik Benjamin Herman al heel wat keren fotograferen en ik heb dan ook besloten dit alleen nog maar te doen als er iets nieuws te melden was. Dat was dit keer het geval want Benjamin trad op met zijn trio aangevuld met Daniel von Piekartz waarmee hij het album “Trouble” heeft opgenomen. 1 vervanging; op de bas Thomas Rolff van Bruut! in plaats van Ernst Glerum die verhinderd was.

Gelet op bovenstaande zou je kunnen denken dat Benjamin Herman niet de moeite waard is, maar niets is minder waar. Benjamin Herman zoekt telkens naar nieuwe wegen en nieuwe samenwerkingen. Dit keer de samenwerking met “jonge hond” Daniel von Pieckartz die hij uit het Amsterdamse circuit kent. Geen klassieke jazzstandards, maar juist funk, soul en pop. Von Pieckartz, een perfecte ADHD-er achter de piano nam regelmatig brutaal de leiding en wist met zijn songs het publiek wel te raken, aangevuld met prima pianospel. De jazzsound van Herman en co werd hierdoor soms naar de achtergrond verdrongen, waardoor het een heel levendig optreden werd. Stukken van Mancini, maar ook van JJ Cale of Sly Stone (Walking in my baby’s name) kwamen voorbij met een prima zangpartij van Von Pieckartz. Het trio wist dit prima aan te vullen en pakte de regie met solo’s terug waar nodig en excelleerde in bijvoorbeeld het uptempo “Curacao”. Herman deed uiteraard zijn ding, op een uitstekende manier zoals we kennen van hem. Voor de pure jazzliefhebbers zal het wellicht wennen zijn geweest, maar het applaus was er niet minder om.

Herman en co lieten echter zien hoezeer jazz eigenlijk vertegenwoordigd is in allerlei stromingen en door een en ander met elkaar te mengen ontstaat er een mix die jazz uitermate toegankelijk maakt voor een groter publiek. Niet in de minste plaats door de humorvolle stijlkikker Herman himself.

Gezien: Benjamin Herman Trio met Daniel von Pieckartz in Lantaren Venster Rotterdam, 13-9-2014.

Beeld en tekst: Maurits van Hout

Beelden en een verslag zijn ook te zien op: http://www.jazzenzo.nl