11.6.2014 Op de laatste dag van Jazz Middelburg was het hopen dat het droog bleef, gelet op de extreme weersomstandigheden die voorspeld waren. De meeste bezoekers waren voorbereid op het ergste, maar het bleek allemaal mee te vallen. Het eerste optreden was voor Tineke Postma en haar kwartet. Tijdens hun optreden begon de eerste regen te vallen, maar mede door fantastisch blazen van Postma was dit buitje snel weg. Dat Postma inmiddels een gerenommeerde ster aan de internationale jazzhemel is bleek ook vanmiddag. Ondanks dat er nog niet heel veel publiek was speelde Postma sterk. Het hele kwartet was nauwelijks op een foutje te betrappen. Prachtige overgangen en mooie ritme wisselingen zorgden voor een optreden dat stond als een huis.

Toen Postma en haar kwartet via de zijkant het terrein alweer verlieten was inmiddels de Larry Graham storm gearriveerd. Inmiddels geen stoelen meer te bekennen op het plein waardoor Graham zijn favoriete opkomst kon maken; spelend door het publiek. Het zou een legendarisch optreden worden. De regenbui die er echter nu aankwam was veel zwaarder en vroeg om meer reactie. Die kwam er. Want toen de voorste rijen al swingend zo langzamerhand drijfnat waren besloot Graham dat het genoeg was. Hij ging nadrukkelijk naar boven wijzen met het verzoek toch echt te stoppen met de regen. “I can’t stand the rain!” Dit uiteraard onder het genot van zijn legendarische spel op de basgitaar en zijn stem die iedereen meesleept. Het duurde even, maar Graham wist de regen te stoppen en de harten van het publiek te winnen in Middelburg. Niks was Graham te lastig, aan het einde van de show mochten mensen hun kinderen meenemen het podium op en toen de show werd afgesloten met de kreet “Dance to the music”, als referentie aan zijn verleden in Sly and the Family Stone, kon Graham en zijn Central Station niets anders doen dan een ruime toegift spelen. Topafsluiter van een goed festival dat meer publiek verdient.

Gezien: Larry Graham en Tineke Postma kwartet live op Jazzfestival Middelburg.

Tekst en beeld: maurits van hout all rights reserved.