09.06.2014. Het recept: een heerlijk pinksterzonnetje, lekker eten en drinken, gezellige terrasjes en niet te vergeten; kwalitatief een goed jazzprogramma.  Het Internationale Jazzfestival Middelburg is ook dit jaar weer de moeite waard! Op zaterdag waren de hoofdacts Phronesis en de Courtney Pine Band, gisteren  waren de hoofdacts het Carla Bley Trio, Jungle by Night, het Michiel Borstlap Trio en José James en vandaag is het de beurt aan het Tineke Postma Kwartet en de afsluiter: Larry Graham en Graham Central Station.

 

Phronesis, foto: copyright Marc Machielse
Phronesis, foto: copyright Marc Machielse
Courtney Pine, foto copyright Marc Machielse
Courtney Pine, foto copyright Marc Machielse

 

Carla Bley startte op zondag met haar trio. Deze Amerikaanse pianiste op leeftijd zette met haar trio een uitstekende set neer. Geen spectaculaire uptempo muziek, maar prachtige rustige stukken die ervoor zorgden dat mensen heerlijk konden genieten op het zonovergoten plein. Alles aan Bley laat zien dat ze een perfectioniste is. De noten van het trio waren perfect op elkaar afgestemd en ze was eigenlijk niet op foutjes te betrappen. Voor niet-jazzkenners een vrij onbekende naam, voor de insiders een grote naam en dat kon je zien. Mensen die de muziek kenden genoten oprecht en dat was mooi om te zien. Verwacht van Bley geen royale praatsessies met het publiek. Ze doet haar ding en dat is perfect. Maar na een kort afscheid is het dan ook voorbij. Bijzonder optreden met iets te weinig publiek. Wellicht had ze in de avond kunnen staan.

Aansluitend stonden de jonge honden van Jungle by Night klaar om met Middelburg een feestje te bouwen. Opzwepende funky jazzmuziek met heerlijke percussie- en blaassolo’s. Zij kregen de handen op elkaar en voor je het in de gaten had stond het plein te swingen. Of het muzikaal allemaal even zuiver was is punt twee, maar het leek of het publiek er klaar voor was na de ingetogen set van Carla Bley. Leuke festivalband.

 

Na Jungle by Night was het tijd voor Michiel Borstlap en zijn trio. Borstlap had er die dag al 4 optredens opzitten, zo meldde hij het publiek, alsof het een excuus was om rustig aan te beginnen met een zware zonnebril op. Na die periode van bijkomen ging echter de zonnebril af en daarmee gingen ook de remmen los. Het laatste deel van dit optreden was absoluut goed en Borstlap trok de noten in een hoog tempo uit zijn piano. Samen met zijn uitstekende bassist Boudewijn Lucas en solide drummer Erik Kooger sloot hij de middag goed af.

Na de maaltijd was het tijd voor José James en zijn inmiddels steeds ruimere band (dit keer ook met zangeres). Het plein was inmiddels goed gevuld en de stoelen waren grotendeels verwijderd waardoor er ruimte was om te swingen en dichter bij het podium te komen. James zette een prima set neer, maar ook hier bleek gek genoeg het afzetten van de zonnebril ook te zorgen voor een energie impuls en kregen we de uitstekende stem van James te horen met de krachtige uithalen die hem de status brachten die hij inmiddels heeft. Zijn muziek is dan weer jazzy, dan juist weer veel meer soul. Het maakt een optreden nooit saai en het was na die matige start dus uiteindelijk gewoon het beste optreden van de dag. Prima programmering dus.

Later meer over de laatste dag Jazz Middelburg.

International Jazz Festival Middelburg

7 en 8 juni 2014

tekst: Maurits van Hout

Beeld: Maurits van Hout en Marc Machielse