04.06.2014. Afgelopen zaterdag was het alweer de tweede editie van het Cutting Edge Festival van ProJazz in Den Haag. Plaats van handeling ook dit keer het sfeervolle Dakota Theater in Den Haag. Waar het vorig jaar een festival was met een programma over twee dagen, daar ging het nu maar om 1 dag. De eerste editie was grotendeels gefinancierd met crowdfunding (het publiek investeert in het festival), de tweede niet. Dat scheelde waarschijnlijk ook in de belangstelling want het was veel minder druk. Echter omdat de kosten een stuk lager waren en de sfeer uitstekend en relaxed was, sprak de organisatie toch van een geslaagde tweede editie. Muzikaal gezien was daar ook alle reden toe, want de programmering was prima. Het begon met de jonge honden van Twenty Something die, ondanks een drummer die te laat was, energiek de zaak in beweging probeerden te krijgen. De muziek was swingend en opzwepend. De solo’s mochten echter wel wat pittiger zijn. Daarna speelde Windkracht7 een band opgezet door rijzende ster: saxofonist Floris van der Vlugt. De muzikaliteit binnen dit septet is erg groot en het enthousiasme en de creativiteit stralen er vanaf. De titel Windkracht7 is een juiste  benaming voor het blazersgeweld (4 stuks) dat regelmatig te horen valt. Mooie muziek, soms lijkt het achtergrondmuziek voor een spannende film, terwijl het andere moment het gewoon weer een strakke jazzset is die wordt gespeeld. Uitstekend optreden.  Aansluitend Spanjaard Miguel Rodriguez en zijn kwintet. Los van een aantal technische problemen, die de vaart er een beetje uithaalden, was dit ook zeker de moeite waard. In een strak tempo weet Rodriguez de luisteraar mee te nemen met zijn gedreven pianospel. Ietwat jammer was de zangeres die eigenlijk weinig toevoegde met haar stem. Het festival werd afgesloten door Ntjam Rosie de zangeres uit Rotterdam maar eigenlijk Kameroen, die altijd wel een feestje weet te bouwen met haar sympathieke verschijning. Zij weet als geen ander contact te maken met het publiek en dat is leuk. Dat ze daarvoor iets terug kregen is des te mooier want ze speelde twee nieuwe nummers van haar komende cd. Uiteraard die prachtige stem en mooie verschijning. Ntjam Rosie leek in het begin er even in te moeten komen, maar kon de zaal meeslepen en haalde weer een heel hoog niveau met haar stem. Een zangers om te gaan beluisteren als ze een keer in de buurt is. Tussen de optredens door kregen in de bovenzaal mensen van de Haagse Jazz School de kans te laten horen wat ze geleerd hadden en dat was natuurlijk niet heel verrassend qua improvisaties, maar wel een prima opvulling van de pauzes. Terugkijkend een prima festival met te weinig publiek en uitstekende muziek.

 

Gezien:  Cutting Edge Festival Den Haag

31 mei 2014 Theater Dakota

tekst en beeld: Maurits van Hout