25.3.2014

Op 22 en 23 maart was het Jazz Maastricht in het prachtige Theater aan het Vrijthof en ondanks de concurrentie van de kunstbeurs TEFAF bleken de echte juweeltjes toch vooral te zien en te beluisteren aan het Vrijthof. Onze fotografe Liesbeth van Asseldonk ging daarom voor u kijken op de zaterdag en kwam enthousiast terug. Aangezien de programmering een aantal overlappingen had, moest er een keuze gemaakt worden, vandaar van Simin en Mario Nappi slechts foto’s. Het concert van Simin wordt echter later nog besproken in een verslag van de cd presentatie in het Bimhuis.

Erik Vloeimans – Oliver’s Cinema

Met: Erik Vloeimans Trompet, Tuur Florizoone Accordeon en Jorg Brinkman Cello.

De zaal zat om 20.00 u al helemaal vol toen Erik Vloeimans het festival opende. Het project “Oliver’s Cinema” gaat over melancholische filmmuziek en als eerste werd dan ook het verstilde “Alladin” gespeeld, gevolgd door “Prince Henry”. Voor een enthousiaste zaal volgden nog nummers als “Climax” , ” Art rocks” en “Imagining”, telkens komisch ingeleid door Erik of Tuur. Bij de meeste nummers werden alle mogelijke klanken uit de instrumenten gehaald. Zoals een accordeon die ook fungeerde als ‘windmachine’, of percussie-instrument, of een cello die als ‘gitaar’ bespeeld werd. En dat alles steeds in dienst van de muziek. Na zoveel enthousiaste reacties konden de heren niet om een toegift heen en dat werd de “Theme song” van de film “Cinema Paradiso”. Dit nummer werd speciaal voor de film geschreven door Andrea Morricone: zoon van Ennio Morricone.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Mario Nappi

Mario Nappi – piano, Corrado Cirillo – double bass, Luca Mignano – drums

 

20140322_Jazz Maastricht_6260 copy

 

AVISHAI COHEN

Avishai Cohen vocals and bass Nital Hershkovits – piano
Ofri Nehemya – drums

Bassist Avishai Cohen liet de muziek voor zich spreken, en stelde alleen zijn medemuzikanten even kort voor; twee nog jonge muzikanten die beiden overtuigend speelden. Cohen gaf ze volop ruimte voor solo’s. Deze waren dan ook van een bijzonder hoog niveau, waarbij de laatste drum-solo van Ofri Nehema het meeste indruk maakte op het publiek. Opnieuw een gedenkwaardig optreden in de grote zaal van het Theater aan het Vrijthof, voor deze gelegenheid omgedoopt in Bourbon Street.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.


Simin Tander

Simin Tander speelde met haar band nummers van haar nieuwe cd ‘Where water travels home’ die net uit is. Op deze cd zingt zij onder andere in het Afghaans (Pashtu), de taal van haar vader, die zij nog niet sprak (haar vader overleed toen zij pas 4 was), maar is gaan leren. Een verslag van haar CD presentatie in het Bimhuis volgt nog.

 

Raul Midon

Bij het laatste optreden in de grote zaal was het waarschijnlijk door het tijdstip al minder druk, maar de afwezigen kregen ongelijk, want ze hebben een geweldig optreden gemist. Prachtige songs gespeeld door ‘one-man-orchestra’ Raul Midon. Met zijn linkerhand bespeelde hij de gitaar, met de rechterhand bongo’s en tegelijkertijd zong hij, waarbij levensechte ‘trompetsolo’s’ (geïmiteerd met zijn lippen) werden afgeleverd. Vakwerk! Zelf relativeerde hij dat met de opmerking: “Tja dit is wat ik de hele dag doe, ik speel niet alleen in het weekend gitaar maar hoef de hele dag niets anders te doen”. Dat bezong hij ook meteen in het volgende nummer met ‘Where there’s a will there’s a way.’ In augustus komt de nieuwe cd uit van Raul, en daar speelde hij nu al de single van: “All I need”. Ook speelde hij een nummer waarbij hij zichzelf (voor het eerst) begeleidde op de piano; “Listen to the rain”. De echte liefhebbers, die ervan genoten, kregen uiteraard nog een prachtige toegift. Een aanrader deze man.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Jazz Maastricht was zeer geslaagd. Tot volgend jaar!

gezien: Jazz Maastricht 22 maart 2014

Beeld en tekst: Liesbeth van Asseldonk

all rights reserved