13.10.2013. U Jazz in Utrecht had een primeur op vrijdagavond 4 oktober. Het eerste en enige optreden van het Tobias Preisig Quartet in Nederland. Deze ambitieuze Zwitserse violist heeft lovende kritieken gekregen op zijn cd “In Transit” en toert de wereld rond (op dit moment zijn de heren in Japan) met zijn kwartet. Zijn muziek valt te kenmerken als moderne jazz met  vele invloeden uit andere muziekstromingen. Het ene moment lijken zijn stukken klassiek om vervolgens met een aantal harde streken de luisteraar volstrekt op het verkeerde been te zetten. In tegenstelling tot wat meestal gebeurt; een rustige opbouw tot een climax, ging het hier vaak andersom. Vaak begon Preisig met een keiharde, bijna metal-achtige solo op zijn versterkte viool, om vervolgens te eindigen met hele rustige ingetogen klanken ondersteund door perfect pianospel van Stefan Aeby. Sommige stukken zijn heel melodieus (zoals “Splendid”) terwijl andere stukken weer juist het experiment opzoeken en enige improvisatie niet schuwen (bv ” Intoxicated”) waarbij drummer Stulz vaak als opzwepende factor geldt. Persoonlijk beviel mij de toegift erg goed. In het stuk “C’est l’ange qui part” speelt hij samen met pianist  Aeby zo subtiel dat je volkomen terecht een speld kon horen vallen in de zaal. Dat was puur genieten. Maar Preisig weet alle mogelijke klanken uit  zijn viool te halen en de passie waarmee hij speelt werkt aanstekelijk. Zoveel energie dat moest wel overkomen en zo was het dan ook in het Mirliton Theater in Utrecht. Toegegeven na dit optreden kijk ik met hele andere ogen naar een violist en alleen dat is al de moeite waard. Hopelijk zien we hem snel terug op het een of andere (festival)podium in Nederland!

Deze slideshow vereist JavaScript.

gezien: U Jazz in de club concerten: Tobias Preisig Quartet in Het Mirliton Theater in Utrecht 4 oktober 2013. Foto’s en tekst: Maurits van Hout