07.05.2013. De laatste keer dat ik Courtney Pine en band zag was dit in een kleine zaal van The Hague Jazz (inmiddels bestaat dit festival niet meer). Het was toen een schitterend optreden met veel funk en veel jazz. Maar nu lag alles anders op deze mooie avond in Leiden. Organisator Jazzed Up had Courtney Pine en band naar Leiden gehaald in de wetenschap dat hij veel succes had behaald in Engeland met het album House of Legends waarop vooral veel tropische klanken de toon zetten. Ska, reggae,merengue, salsa en calypso, weinig deed meer herinneren aan zijn eerdere werk, maar maakte vooral de link met zijn roots meer dan duidelijk. Dus het werd een tropisch avondje. De klanken van de steeldrum (Samuel Dubois) en het opzwepende tempo van spelen van Pine maakten dat het geen avond was om stil te staan. Geen jazzavond vol luisteraars maar een dampende zaal vol liefhebbers van tropische klanken. Met daarbij uiteraard het prachtige spel van Pine op de saxofoon en later ook op de EWI (electronic wind, zo legde Pine de luisteraars uit…) een soort van electronisch blaasinstrument. Tel daarbij op het enthousiasme van  Pine met de zaal (tussendoor zette hij een soort van samenzang op tussen 2 delen van de zaal) en het mag duidelijk zijn dit was een bijzondere avond. Toegegeven; het is anders dan de jazz die we gewend zijn en ook het eerdere werk van Pine was compleet anders, maar wel boeiend. Courtney Pine is vooral zichzelf en dat is prima. Gezien in Leiden (Scheltema) op 4-5-2013. Organisatie Jazzed Up Leiden.

Deze slideshow vereist JavaScript.