Simin Tander is een muzikale duizendpoot in de jazzwereld met een eigen geluid. Al reeds vanaf haar debuut in Nederland tijdens de Nationale Jazzdag in Amersfoort een paar jaar geleden volg ik haar. Niet iedere week uiteraard, maar wel ben ik altijd weer benieuwd wat ze brengt. Na prachtige optredens met haar eigen kwartet met onder andere Jeroen van Vliet, ging ze ook altijd uitdagingen aan samen met bijvoorbeeld  Eric Vloeimans en Florian Weber. Ook nu is het weer een verrassing. Want tijdens haar optreden in het statige Haagse Pulchri Studio’s komt ze samen met David Golek. Deze Joodse gitarist heeft zijn sporen meer dan verdiend in binnen- en buitenland met zowel jazz- als wereldmuziek. Samen met Golek heeft Tander een project opgezet dat leidde tot de cd “Folksongs from another country” en vandaag kregen we hier dan ook het meeste van te horen. Ondanks dat ze al een tijd samen spelen, was het voor mij de eerste keer en ik was blij verrast. Het subtiele gitaarspel van Golek met de perfect geschoolde stem van Tander maakte bijna elk nummer tot een prachtige combinatie. Daarnaast zongen ze ook in een wereldtaal. Dan Afghaans, dan weer Engels en dan weer Hebreeuws en soms weer in de fantasietaal van Tander die altijd overtuigend wordt gebracht. Voor mij persoonlijk was het naamloze nummer (dat ik zelf gewoon doop in “when am I coming home”) in het Engels het meest aansprekende nummer. Juist omdat hier de mix van alles en het toegankelijke Engels de veelal oudere luisteraars in Pulchri het meest kon  bekoren en daar gaat het uiteindelijk ook om. Ook het jazzy “Young adult” met daarin een soort van scat van Tander beviel me erg goed. Binnenkort zijn ze weer te zien in Den Haag tijdens het Cutting Edge Festival van Projazz.

Gezien 14.4.2013: Pulchri Studio’s Den Haag. Simin Tander& David Golek

Deze slideshow vereist JavaScript.