30.4.2013. Met een prachtig optreden van het Crescent Double Quartet heeft ProJazz Den Haag haar eerste concertenseizoen in Dakota afgesloten. Met iedere keer weer meer trouwe bezoekers heeft ProJazz bewezen iets neer te zetten voor jazz minnend Den Haag. Ik kijk uit naar het volgende seizoen.

Het Crescent Double Quartet zag ik voor het eerst tijdens de Jazzdag in Rotterdam. Ze vielen toen al op met een ander geluid dan we gewend waren. Swingend,meeslepend en ook gewoon heel mooi om naar te luisteren. Nu, bijna een jaar later, blijken ze inmiddels stevig aan de weg te hebben getimmerd onder leiding van de energieke bandleider en vooral saxofonist Aart van Bergen. Hij zweept de band op tot grote hoogte met prachtige solo’s en als hij niet speelt houdt ie een perfect oogje in het zeil. Het dubbele kwartet bevat zoals de naam zegt 2 kwartetten. Het meer traditionele jazzkwartet met pianist Bıyıkoğlu, bassist Kém, drummer Martiny en Saxofonist Van Bergen aangevuld met een prachtig kwartet strijkers. Dat samen maakt een fascinerende combinatie van muzikanten die geen minuut vervelen. Tijdens het optreden veel stukken van hun album “Radio Mundial” met een soort van muzikale wereldreis. Zo waren er Japanse invloeden te horen, maar ook muziek uit de  Sahara en Guatemala. Dan weer innemend en meeslepend, dan weer juist opzwepend en swingend. Maar telkens verrassend. Voor de pauze de wat rustigere stukken, na de pauze ging het tempo duidelijk omhoog. De mooiste stukken waren voor mij “Survival of the fragile”, met een prachtige solo van Van Bergen, en “La Mortalida”. Een aanrader.

Crescent Double Quartet gezien in Dakota Den Haag dd 28-4-2013. Organisatie: ProJazz Den Haag

Deze slideshow vereist JavaScript.